Szakaszos ablaktörlő funkció használata. Ha unod a folyamatos ablaktörlő kapcsolgatást.

Biztosan sokakat idegesít amikor esőben indokolatlanul sokat töröl az ablaktörlő, vagy éppen keveset szakaszos üzemmódban.
Mindig a karhoz kell nyúlni amikor jön valaki szemben, vagy épp le kell kapcsolni, mert szárazon fut a lapát. Erre az üzemmódra talált ki az Opel a szakaszos törlés időintervallumának kalibrálását, melyet mindenki saját maga az éppen aktuális időjárási és látási viszonyoknak megfelelően tud beállítani.

Ezt funkciót mindenki saját magának állítja be, nem úgy, vagy ahhoz hasonlóan mint más márkáknál, hogy a kapcsolón van egy tekerentyű ami egy előre beállított időintervallum sávokat tartalmaz és azok között tud váltani, változtatni a gépjármű vezetője.

Az Opelnál több típusban is, többek között a Merivában és a Corsában az ablaktörlő kapcsolólóval lehet megtenni a kalibrálást.

A kapcsoló funkciói:

  1. Kikapcsolt állás
  2. Szakaszos állás
  3. Lassú folyamatos törlés
  4. Gyors folyamatos törlés

A folyamat úgy néz ki, hogy amikor nedves az idő és használni kell az ablaktörlőt folyamatosan, vagy rendszeresen, akkor az ablaktörlő kapcsolót kétszer kell kapcsolni a szakaszos állásba. Először be-ki kapcsoljuk egyszer a funkciót, majd a kívánt időintervallum kiválasztásához bekapcsoljuk a szakaszos törlést. A második törlésnél már nem kell kikapcsolni, mert az ki-be kapcsolás sorrendet az első kapcsolásnak fogja érzékelni, és mindaddig amíg másodjára be nem kapcsoljuk a szakaszos funkciót csak az eltelt időt számolja de törölni nem fog.
Persze a túl hosszú várakozási idő, azaz kívánt időintervallum pedig a számolás leállását eredményezi, ami a tapasztalataim szerint körülbelül 30 mp, újra elölről kell kezdeni a folyamatot.

Az beállított időintervallum módosításához le kell kapcsolni a szakaszos törlést, és a folyamatot az első lépéstől kell kezdeni: be-ki kapcsol, majd a kívánt idő elteltével be kell kapcsolni a szakaszos törlést. A beállítható maximális törlési idő intervallum 14 mp, ha ezt az időt túllépjük a beállítási kapcsolások között, akkor nullázódik a beállítás és ezzel egy időben beáll egy alap beállításra, ami 7mp két törlés között.

Elsőre kissé macerásnak tűnik a működése és a beállítás, azonban ha párszor próbálgatja a vezető nagyon hamar rá lehet érezni és ha megtanulja valaki használni irtózatosan jól használható és jól működő kis funkcióval gazdagodunk.

Ha azonban valakinek ez macerás, jó ha tudja, hogy a szakaszos törlés intervalluma 7 mp, amelyet 1 kacsolással érünk el, ez az alap beállítás.