Világít az ESP visszajelző. Mi történt? Hogy javítható?
Járjuk körbe.

Az ESP (Electronic Stability Program) felel az autó váratlan csúszásának kipördülésének elkerüléséért. Ez a rendszer több mért adat alapján a fékrendszeren keresztül próbálja meg egyenesben tartani, vagy valamelyest visszanyerni az autó feletti kontrollt egy váratlan helyzet esetén. Ezeket az adatokat egyszer kapja a négy keréktől, amelyek szögsebességét az ABS jeladó méri, egy második adat az autó gyorsulás mérő szenzorjától érkezik, hogy a karosszéria milyen irányba és sebességgel mozdul ki, és harmadik információ, hogy a kormányzás milyen irányban és mértékkel történik az adott pillanatban, ezt a kormánykerék alatt, annak tengelyére szerelt kormány szögelfordulás érzékelő szolgáltatja.

Ezekből adódóan a hibákat ezen érzékelők működési hibája, vagy azok, az autóval való kapcsolatát biztosító kábelezés hibája eredményezi, valamint a rendszer tápellátás zavara ami befolyásolja.Ezek közül a leggyakoribb, az akkumulátor alacsony feszültsége, vagy a lemerülése. Ilyenkor a visszajelző gyújtásra kapcsolás után az indítást követően nem alszik el egyből.
Ha viszont magától elalszik 10-20 mp után, az az akkumulátor alacsony feszültségére utal a tapasztalataim szerint. Ez viszont egy dízel motornál egy téli üzemben a gyors lemerülés előzménye.
Ha lemerül az akkumulátor és ki kell szerelni, akkor viszont az ESP visszajelzője folyamatosan világítani fog mind addig, amíg a kalibráció meg nem történik.

Az ESP kalibrációja úgy zajlik, hogy miután gyújtásra tettük az autót és beindítottuk, a kormány kereket mind a két irányba, balra és jobbra is végállásig ki kell tekerni. Erre azért van szüksége, hogy a rendszer tudja azt, hogy a kormány pontosan milyen irányban áll az adott pillanatban a középálláshoz képest. Mindkét irányba végállásig kitekerés után a visszajelző ikon kialszik.

Ha a kormánykerék kalibrálásával a hiba jelző ikon nem alszik ki, akkor viszont az autót diagnosztikai gépre kell tenni és hibakód olvasással kell kideríteni, hogy melyik egység hibásodott meg.